tisdag 5 augusti 2014

Backpacking del 5. Milano

Gladeligen satte vi oss på ett snabbtåg i 300km/h från Rom till Milano. Rom var tyvärr under både förväntan, synd då det var staden vi båda såg mest fram emot. 
Helst av allt ville vi lämna Italien direkt men biljetterna var redan bokade till Milano så dit bar det. 
Började dock inte särskilt bra då vi vid ankomst skulle boka nästa tåg mot Paris nästa kväll. Tåget var ju då givetvis fullbokat. Fick bli en extra natt i Milano med andra ord, och inte nog med det var vi tvungna att betala 73 euro var för den obligatoriska platsreservationen till Paris, galet! 
Lite bedrövade anlände vi till vårt rum för de kommande två nätterna som tack och lov var fräscht, fint och med en mysig utsikt


På grund av det fullbokade tåget här och det från münchen till venedig blev vår plan plötsligt inte alls bra längre, vi insåg att det skulle bli väldigt stressat att hinna få ut allt vi ville från Paris och även hinna med amsterdam och att komma hem lagom till Demotionsls spelning, så vi kastade om våra planer, bestämde oss för att hoppa över amsterdam och ta en extra natt i Paris och flyga hem därifrån. Ett beslut vi fortfarande är nöjda med.

Spenderade första dagen med att mest kika in stan och den gotiska katedralen som vi nekades att gå in i för att jag hade shorts. Måste vara någon religös man med antingen kontrollbehov över kvinnor eller någon variant av knä/axel fetisch som var rädd att han skulle bli alldeles för upphetsad om en tjej gick med bara axlar eller knän in på en religös plats. Seriöst?! Vad är problemet? Med killar verkar det inte vara lika noga, inte heller med "äldre" kvinnor. Men tjejer och kvinnor under 40 får absolut inte visa knän eller axlar. 
Tror inte det handlar om kvinnorna egentligen. Det handlar enbart om religösa män. Plus att Italien verkar vara det enda landet som fortfarande är strikta med den regeln. Tjejer måste vara fullt påklädda trots 30 graders värme medan män kan klä sig som de själva känner. Diskriminering och religöst trams. 




Så.. Första dagen blev inte så mycket gjort, gick ut och åt någon variant av spenatpasta med svampsås som var supergod, och drack bland det godaste vinet jag någonsin druckit. Åska och blixtar under natten. 

Dag nummer två lovades lite svalare väder så det fick bli långbyxor och T-shirt och fick komma in i katedralen, tjoho! Även en sväng upp på taket blev det




Vi visste inte riktigt var vi kunde hitta på mer, Milano är ju rn typisk shoppingstad och det var ju inte shopping vi var ute efter. Så vi hoppade på en sightseeingbuss i hopp om att lära oss mer om staden och få syn på något vi kunde utforska närmre.

På kvällen sprang vi på en restaurang som vi gick in på just för att den såg så otroligt mysig ut med en liten innegård. Och att gå in där gjorde vi helt rätt i. Det bjöds på mousserande och bruschetta som välkomstdrink och tilltugg (utan extra kostnad) vi beställde abborre och efter en stunds väntan så kom två servitörer bärandes på ett bord, med ett stortfat med en stor hög flingsalt på, den ena skrapade bort saltet och under fanns fisken som han skar upp intill vårt bord. Chockade tittade vi fascinerat på. Och riktigt gott var det dessutom, helt fantastiskt gott!
Vid bordet bredvid oss satt ett par i 60-årsåldern från Nya Zeeland som vi började prata med och konversationen varade middagen ut. Vi diskuterade resor och sevärdheter, miljöerna i våra respektive land, och även "the girl with the dragon tattoo". Var riktigt trevligt. 
Efter maten bjöd restaurangen på något otäckt som smakade jägermeister, synd då flera andra bord fått limoncello, hade hoppats på det istället, men trevligt ändå.
På vägen tillbaka till hotellet råkade jag göra en Marilyn Monroe




Efter ytterliggare en natt med åska och blixtar drog vi ut på stan för att se mer av shoppinggatorna även om tanken inte var att shoppa. Mysig stad!

Vi hade reserverat biljetter för att se Leonardo Da Vincis väggmålning "nattvarden" vilket var fantastiskt enligt mig, sådan otrolig känsla när mat är inne i rummet. Vet inte om det har att göra med alla regler omkring det med max 30 personer åt gånger, gå igenom slussar för stt luften och temperaturen måste hållas på en specifik nivå för att bevara målningen på bästa möjliga sätt och stt biljetter måste reserveras i förtid och inte kan köpas på plats samt att man endast får vara inne i salen i 15 minuter innan man slussas ut innan nästa 30 personer får gå in osv. Men det var helt klart en upplevelse värd att se


Allt som allt var Milano rätt bra, hit kan jag nog återvända i en mer shoppinginriktad resa med Petra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar