fredag 1 augusti 2014

Backpacking del 4. Rom

Tack och lov var det ett dagtåg vi tog till Rom, och tack och lov tog det bara 3 timmar. Och åter igen, Sverige släng er i väggen!!! Utmärkt italienskt snabbtåg som gick i 260 km/h och påminde mer om ett lyxigt flygplan innuti, fantastiskt!!


Väl framme i Rom fick vi köa i ca. 2 timmar för att kunna boka vidare våra dagstursbiljetter till Neapel och sedan biljetter till Milano (där vi befinner oss nu). Samtidigt som en massa jobbiga människor tjatar på en om att de kan hjälpa oss att fixa biljetter osv. När tågstationen öppet varnar för dessa personer då de är ficktjuvar som passar på under tiden som de visar hur man använder biljettautomsyerna osv. 
Lång väntetid som sagt och då vårt lilla vandrarhem vi skulle bo på endast hade begränsade receptionstider och enbart skulle befinna sig på plats för vår skull just den tiden fick henke sticka iväg för att checka in under tiden som jag köade vidare, och han hann checka in, slänga av sig väskan och prata lite med killen i receptionen och ändå hinna tillbaka till stationen innan det var vår tur. 

Rätt snabbt insåg vi att vi hade alldeles för kort tid på oss i Rom. Finns så mycket att se! Redan första kvällen fick vi börja vår spaning efter sevärdheter och drog ner till colosseum som dessvärre hunnit stänga för dagen


 
Vidare mot Fontana di Trevi, som såklart höll på att renoveras och därför var tömd på atten och hade en massa byggställningar omkring sig, seriöst, måste man göra sånt i den största turisttiden på året? Tydligen, inte mycket att göra åt. 

Dag nummer två var noggrant planerad, åtminstone första delen av dagen. Då vi läst att man kan få köa i 2 timmar, ibland mer, för att komma in i Peterskyrkan och liknande sevärdheter. Upp tidigt för att ge oss iväg till Vatikanen så tidigt som möjligt, transportvägar osv uppkollade i förväg. Packade in oss i en lokalbuss och for iväg. Tack och lov för det, vi slapp köa!! När vi kom ut däremot var det en lång, lång kö som ringlade sig runt hela Petersplatsen. Vi började med att ta de smala, lutande trapporna upp i kupolen i Peterskyrkan, där vi möttes av en fantastisk utsikt över Vatikanen och Rom


Även själva Peterskyrkan var fantastiskt vacker innuti. Vi tog oss även en tur in i vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet och beskådade Michelangelos "Adams skapelse" i taket. 

Vidare åter igen mot Colosseum där vi köade i knappt 15 minuter för att sedan ta en guidad tur, vilken var komplett VÄRDELÖS! Häftigt inne i Colosseum, javisst! Men den guidade turen bestod av två stopp, en guide som rabblade upp info om vilka material Colosseum är byggt av, vad folket tyckte om kejsar Nero och hur folket satt efter sin sociala status. Jaha? Och mer då? Allt hon pratade om fanns ju på wikipedia dessutom. Två stopp på hela turen, mitt bland resten av besökarna som trängde sig igenom vår guidegrupp osv. Sen hade vi fått som små walkietalkies att lyssna i när hon pratade då det kunde vara svårt att höra henne ordentligt, i dem hörde man inte ett skit! Brusade mest.
Det är absolut värt att gå in i Colosseum, fantastisk byggnad och vilken historia! Men lägg inte pengar på en Guidad tur, läs på lite på wikipedia eller liknande innan istället. Audioguide finns också att tillgå, vet dock inte vilken klass dem håller på guidning men det kan ju inte bli sämre i alla fall. 


Därefter vandrade vi mest runt i staden för att upptäcka på egen hand. Tog varsin cappuccino på ett litet café. Gick till Spanska trappan och kikade lite. Tog en liten tur med en sightseeingbuss (mycket i taxisyfte efter att vi varit ute i ca. 12 timmar och stått upp eller promenerat ca. 10 av dessa timmar). 
Lite mat till kvällen sedan mer promenad, till Colosseum för att kika in kvällstid i staden och souvenirshoppa. Somnade gott efter denna dag. 


Dag 3 var det dags för Neapel, vi satte oss på ett snabbtåg som gick i 300 km/h till Neapel. Tanken var att vi skulle besöka Pompeji, vandra på Vesuvio och äta pizza på en speciell pizzeria. Men.. Ingenting gick rätt i Neapel och vi hade en fruktansvärd dag. Vi hade i förväg kollat upp smidiga vägar ut till Pompeji vilket innefattade en busstur, så vi drog oss mot busstationen men killen i biljettluckan vägrade hjälpa oss att skaffa en biljett, istället bara skickade han ut oss och tog nästa i kön, svarade inte på någon av våra frågor eller nått. Så vi letade upp en buss (alla hållplatser var dessutom onumrerade) där det såg ut att finnas en massa turister. Och mycket riktigt, bussen var en turistbuss som skulle ta personerna en bit mot Pompeji för att sedan byta till tåg sista biten. Problemet var att ingen av dem som jobbade på den där jävla bussen pratade Engelska (hur i helvete kan man jobba på en turistbuss och inte kunna Engelska?!) de började tjabba på italienska om att vi inte hade biljetter och vi försökte på Engelska att förklara att han i biljettluckan inte velat hjälpa oss och frågade om vi kunde köpa direkt av dem på bussen osv. Till följd av att vi inte förstår varandra ger de oss motvilligt en biljett. Vi kommer en bra bit på vägen tills det är dags att byta till tåget då det visar sig att biljetten vi fått enbart är för 1 person. Tågkonduktören, som givetvis inte heller kan Engelska, börjar skälla på Italienska, inte heller fattar han var interrailkort är för något. Vi förklarar på Engelska hur det ligger till, vad som hänt och erbjuder oss att köpa en extra tågbiljett trots att interrailkorten ska täcka resan. Bråket pågår på två olika språk tills konduktören ilsket rusar därifrån. Jag är vid detta lag gråtfärdig, har en puls som rusar, hög andningsfrekvens och mår skit. Det brittiska paret som sitter bredvid oss på andra sidan gången börjar prata med oss och lugnar oss lite. Tågturen varar sedan enbart i ca. 10 minuter sen är vi framme. 
När vi då är framme vet ingen av oss som varit med på turistbussen och skittåget vart vi dka gå för att hitta rätt. Den brittiska killen frågar en taxichafför efter vägen och taxichaffören pekar åt ett håll, rabblar upp en väg och ett uppskattat avstånd på några kilometer. Han erbjuder ett pris på 10€ så vi hoppar in i taxin med det brittiska paret. Turen till pompeji visar sig vara ca. 50 meter åt ett annat håll än vad taxichaffören först sagt, sådär ja, för att göra dagen bättre har vi dessutom blivit lurade av en taxichafför. Som dessutom släppte av oss vid den lilla ingången istället för huvudingången som var en liten bit bort. Vi tror ju givetvis att detta var huvudingången, ja vi trodde ju till att börja med att det bara fanns en ingång. Otrevlig personal vid denna ingång. Vi får ingen karta och ingen guidemöjlighet. Och personalen var ovillig att hjälpa oss med info om vart vi kunde få tag i detta. Toaletterna var under all kritik, smutsiga, söndriga fönster, ingen sits och gick inte att spola. På en skylt stod det att personalen inte tar ansvar för toaletten (och vem fan gör det då när toaletten är innte på
Pompejiområdet?)

Självaste Pompeji var fantastiskt att se, sorgligt, vacker utsikt, intressanta arkeologiska fynd och intressant historia. Men i brist på karta, guide, audioguide eller infohäfte så blev det väldigt begränsat med vad saker och ting var för något. Det var ofantligt mycket större än vi trott och vi irrade bort oss. Solen stekte på ordentligt och ingen cafeteria så långt ögat kunde nå för vattenpåfyllning, flaskorna vi hade med oss tog snabbt slut. De få vägvisande skyltarna som stod utplacerade sparsamt visade dessutom inget matställe. Av en slump sprang vi tillslut på områdets enda matställe, thank you god!!! I med pizzaslices och vatten i mängder. Ett toalettbesök där det åtminstone var fräscht men fortfarande ingen toalettring, undrar vad det är med italienare och inga toalettsistar, har funnit de flesta offentliga toaletter utan sits.

Vidare ut på spaning i Pompeji, hittade en väg där många gick, följde vägen och tänkte se vart vi hamnade i för intressant område. Vi gick inte igenom några spärrar, grindar, staket eller något. Ingen utgångsdkylt så långt ögat kunde nå men plötsligt hade vi alla kommit ut från området och vi fick inte gå in igen, så: lurade ut från området som vi betalt för att spendera tid inne på. 



Vi det här laget har vi tröttnat och var så besvikna och ledsna på allt utom själva upplevelsen av att se Pompeji att vi bestämde oss för att skita i både Vesuvio, pizzerian och den allmäna trippen inne i neapel. Vi lyckades hitta en pendeltåg som tog oss raka vägen tillbaka till Neapels centralstation där vi skyndade oss till Trenitalias kontor för att omboka våra biljetter tillbaka till Rom med första bästa tåg! Vilket blev 10 minuter senare tack och lov. 

Lyckliga att vara tillbaka i Rom bestämde vi oss för att gå till Pantheon och hittade då det mysiga området som vi förställt oss att Rom skulle vara. Det var så mycket större och nyare byggnader än vi räknat med, så mycket mer biltraffik osv. Men vid Pantheon var det som vi föreställt oss att hrla staden skulle vara. Vi bestämde oss för att lyxa till det lite som tröst för dagen. Så satte oss på en mysig restaurang med vin, pasta och sedan en aperol spritz på det. Satt fint. Hade en riktigt skön kväll i Rom vilket behövdes. 

Helhetsintrycket av Rom är väl sådär. Hade förväntat mig mer, tyvärr. Kan tänka mig att komma tillbaka och bo mer mot Pantheonområdet under bekvämare omständigheter (flygresa, taxi och högre hotellstandard) och då undvika allt jag nu lärt mig av detta!

Långt inlägg idag, hoppas ni orkar läsa. 
Nästa gång får ni höra om Milano

Idag riktas även tankarna till Lollan <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar