tisdag 19 juli 2011

Upptäcker Berlins rika utbud

Hallo, ich bin ein Berliner und ich trinken ein Berliner!

Sitter just nu och dricker en Berliner-öl och äter lite go toffifee, har upptäckt att fyra viljor ibland är för många viljor så jag och Henke drog os undan ett tag. Jag blev lite smått förbannad över att folk aldrig kan bestämma sig och att när man väl kommit överrens om något och fixat allt så ska folk ändra sig. Då tröttnade jag och gick därifrån, denna gång handlade det om mat. Så jag och Henke gick och köpte egen mat och lite öl.

Har hittills haft två varma och innehållsrika dagar i Berlin. Vädret har varit helt perfekt, soligt och härligt, ca. 25 grader, kanske lite mer. Igår utforskade vi innestaden, Alexanderplatz, Fernsehturm, east side gallery (en del av Berlinmuren där konstnärer från olika länder målat stora biler), ostbahnhof, mitt livs första besök på starbucks (frappucino yum!), och vi åkte sightseen-buss genom hela staden, testade den beröma currywusten, testade weissbier och berliner weiss. (Skulle egentligen lagt upp bilder från dagen men något hände när vi kopplade in kameran i datorn så alla bilder försvann, får därför göra en ny runda och ta nya bilder).

Dagen har bestått av en tur till paradgatan "unter den linden" där vi träffade på både darth vader, yoda och spiderman. Längst ner på gatan fanns brandenburger tor. vi tog sedan en tur genom tiergarten till riksdagshuset där vi skulle besöka kupolen som är öppen och gratis för allmänheten, väl där fick vi veta att man måste registrera sig 3 dagar i förväg för att få komma in där (kollade sedan alla turiskbroschyrer och internet sidor, till och med riksdagen egen hemsida men ingenstans står det att man måste registrera sig innan, korkat), sedan besökte vi monumentet för de mördade judarna, sen gick vi tillbaka till brandenburger tor där vi hittade häst och vagn så vi tog oss en tur. Efter detta tog vi oss till den ENORMA tågstationen hauptbahnhof, imponerande, extremt imponerande, där åt vi hur som helst svingod glass.
Sedan åkte vi S-bahn till alexanderplatz igen, därifrån åkte vi vidare till checkpoint charlie, kollade lite och gick sedan vidare till en luftballong som vi åkte upp i och flög en stund ovanför Berlin. Därefter gick vi till en plats där ytterliggare en bit av muren finns kvar och även en utställning om Berlins historia, innan, under och efter kriget. Sedan bar det av hemåt igen där vi skulle äta på en mexicansk restaurang som vi alla kommit överrens om, väl framme vid restaurangen hade vi bett dem att sätta ihop bord så att alla fyra fick plats osv, sen fick de andra två för sig att de inte ville äta där längre och då blev jag förbannad eftersom vi hela resan har fått anpassa oss efter dem när det gäller mat. Så jag och Henke gick därifrån, det var ju trots allt inte meningen att vi skulle umgås så mycket alla fyra under resan.

well well, imorgon blir det troligtvis museum och kyrkor som har speciell betydelse för Berlins historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar