måndag 24 september 2012

Så nu var man ointelligent också?

Läste precis lite respons som malou von sivers program "efter tio" hade fått efter reportaget om min nuvarande stora favoritbok 50 shades of grey. Det som förvånade mig var att responsen var så negativ från många. De skriver att de som gillar dessa böcker eller ens överväger att läsa dem är ointelligenta kvinnor (?!).. Och att de är förvånade över att utvecklingen inte kommit längre än att kvinnor underkastar sig männen och att just den manliga huvudfiguren christian utövar makt över huvudfiguren Ana i sängen och en person drar till och med in "är den denna bild vi vill förmedla till våra barn/ungdomar".
Jag anser att dessa kommentarer är skrivna av pryda medelålders (eller yngre människor som har ett trångt sinne som en medelålders) kvinnor som är rädda för något nytt. Människor som är för fega för att testa något nytt och för trångsinta för att acceptera en ny generation kvinnor som tar kontrollen över sitt sexliv för att själva uppnå största möjliga njutning utan att följa några normer som skapades på 50-talet.

Att kvinnor världen över älskar dessa böcker betyder för det första inte att de själva vill ha det så här. Men för de som vill det behöver ju inte betyda att de vill lämna all makt över sig själva till männen utan en vilja att experimentera och upptäcka det mörka och lite förbjudna.

Jag tror att mycket av denna negativa respons handlar om att något som detta aldrig fått någon större uppmärksamhet och detta är nu beviset på att kvinnor förändrats och nu vågar visa detta.
Jag utövar själv inte denna formen av dominant/submissive sex men efter en hel del research tyder all fakta på att detta sker under kontrollerade former, vilket också poängteras i boken då Ana får olika säkerhetsord att använda om hon vill avbryta. Man lämnar alltså frivilligt över sig själv till någon annan men man har fortfarande kvar makten av avbryta det hela.

Och att man sedan drar upp barn i det hela är väl rätt korkat? Det här är böcker för vuxna människor som vill ha en lite extra spännande och kittlande vardag. Det är inte en handbok om hur man förmedlar sex till barn.

Den här boken är inte för ointelligenta kvinnor. Denna boken är för kvinnor som är bekväma i sig själva.

Ett tips till er som Tydligen fastnat i dåtiden: läs boken, släpp kontrollen över er falskt perfekta fasad och våga träda in i den nya generationen kvinnors värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar